Rot & Balans Nedir?

Rot & Balans Nedir?

Rot & Balans Nedir?

Rot & Balans Ayarı ; Aracın ön tekerlerinin yönünü ve ağırlığını dengeli bir şekilde dağıtan ayarın adıdır. Rot & Balans ayarları doğru çalışmazsa büyük kazalara neden olabilir. Çukurlara sert girip çıkmalar, araca aşırı ağırlık yüklenmesi, kaza yada çarpma gibi durumlar Rot & Balans ayarının bozulmasına sebep olabilir.

Balans Ayarı Nedir ?

Balans ayarı yükün tekerlere dengeli bir şekilde dağıtılmasını sağlar. Balans ayarı tekerleri dengesiz aşındırmaması için yapılır. Aksi takdirde tekerlekler yolu iyi kavrayamaz veya direksiyon titrer.

Rot & Balans Nedir?

Rot Ayarı Nedir ?

Rot ayarı ise direksiyonu çevirdiğimizde ön tekerlerinde aynı yöne baktığını veya bakmadığını kontrol eden ayara denir. Rot ayarı aslında süspansiyonlarınız ve süspansiyonlarınızın komponentleri ile alakalı açılardan ve doğrultulardan kaynaklanan bozuklukları düzeltmek için yapılan ayardır. Rot ayarı ön iki tekerlerin aynı yöne dönmesi içindir.

Rot & Balans Nedir?

Rot Ayarının Bozulduğunu Nasıl Anlarız ?

Araç dönüşlerinde lastiklerden ses geliyorsa yada araç sağa ve sola çekiyorsa rot ayarlarınıza baktırmanız gerekir. Ayrıca süspansiyonlarınızda değişiklik yaptırdıysanız ve yeni süspansiyonlar taktırdıysanız yada damperleri değiştirdiyseniz bu ayarları tekrar yapmanız gerekmektedir.

Balans Ayarının Bozulduğunu Nasıl Anlarız ?

Araç 100 km üzerinde bir hızla ilerlediğinde direksiyonda titremeler olur, lastikler eşit dönmediği için yoldan bağımsız sarsılmalar olur ve ağırlığı dengeli dağıtmadığı için lastikte aşınmalar meydana gelir bu da lastik ömrünü kısaltır.

Balans Ayarı Nasıl Yapılır ?

Balans ayarı yaz lastiklerinde kış lastiklerine geçiş yaparken yada eskiyen lastiği değiştirirken yapılan bir ayardır. Lastik makineye dik bir şekilde takılır, makine lastiği çevirir sonrasında makine hangi yere daha çok ağırlık takılırsa dengede olacağını gösterir ve bilirkişiler gerekli ayarları yaparak lastiği balans ayarı yapılmış bir şekilde size geri verir.

Rot Ayarı Nasıl Yapılır ?

Eskiden aracınız içine girebileceği bir istasyona konularak dört tekerin istasyona kilitlenip dört kamera ile lastiklerinizin birbirine göre açıları ölçülürdü. Yeni sistemlerde ise bu işlem lazer ile yapılmaktadır. Lazer ile hepsinin açıları ve doğrultuları birbirine göre ne durumda olduğu söylenir teknisyende geri bildirimlere göre hepsinin doğrultularını ve açılarını olması gerektiği hale getirerek size geri verir.

Whatsapp